Je wilt je eigen op de beste manier presenteren tijdens een sollicitatiegesprek. De eerste indruk is belangrijk van beide kanten en je wilt dat deze zo goed mogelijk is. Je wilt indruk maken op je gesprekspartner en laten zien waarom jij geschikt bent voor de baan. Daarbij is het belangrijk dat je sociaal en charmant overkomt. Om dit te bereiken hebben wij een paar punten opgesteld zodat jij je een sollicitatiegesprek goed doorkomt.

Als iemand te laat is

Als je een tijdje hebt moeten wachten op degene die het sollicitatiegesprek gaat voeren. Laat dan niet weten dat je lang hebt moeten wachten door te zeggen: “ik zit hier al een tijdje te wachten”. Negeer het feit dat ze iets te laat zijn en voorkom dat je geïrriteerd overkomt. Op deze manier gaan jullie beide het gesprek goed in.

Ben je zelf te laat, wees dan bewust dat de interviewer degene is met een machtspositie. Het beste is om ervoor te zorgen dat je voorkomt dat je te laat verschijnt. Vertrek een half uur eerder dan je normaal gesproken zou doen. Mocht het toch gebeuren maak er dan geen heel verhaal van, verontschuldig je en richt je op het gesprek.

Voorkom de volgende vragen over de werkomgeving en collega’s.

Het is belangrijk dat je komt te weten in wat voor werksfeer je mogelijk komt te werken. Je mag best vragen hoe een gemiddelde dag eruit ziet op kantoor, maar niet beginnen over mogelijke collega’s. Voorkom de volgende vragen:

  • Wat als ik niet overweg kan met mijn nieuwe collega’s
  • Algemene persoonlijke vragen aan de interviewer
  • Vragen over de baas

Het spreekt allemaal voor zich maar toch wilt het nog eens voorkomen. Met dit soort vragen kom je niet sociaal over, sterker nog je komt niet collegiaal over. Verder stel de persoonlijke vragen uit totdat je de baan hebt, dan komen dit soort onderwerpen vanzelf een keer ter sprake bij de lunch of tijdens een small talk. Als laatste voorkom vragen over de baas, dit komt onprofessioneel over en vergeet de eerste indruk niet, dit kan je niet ongedaan maken.

Wees goed voorbereid

Voorbereiding is het halve werk zo ook bij sollicitatiegesprekken. Laat zien dat je goed voorbereid en voorkom dat je moet vragen wat dit bedrijf precies doet. Als je geen basis informatie over het bedrijf hebt ingewonnen, kom dit slecht voorbereid en ongeïnteresseerd over. 

Niet vloeken

Vermijd scheldwoorden of grove taal. Blijf altijd netjes, bedenk dat de interviewer niet je beste vriend is waar je alles kan zeggen. Spreek correct Nederlands zonder vloekwoorden zo voorkom je een onprofessionele indruk. 

Niet gelijk vragen om de mening van de interviewer

Hiermee zet je de interviewer onder druk, dit kan als niet fijn worden ervaren. Wacht op feedback als je wordt afgewezen of als je de baan krijgt aangeboden. Dit is het moment dat je kan vragen wat je goed hebt gedaan en wat beter kon.