De koptelefoon op werk, de één sluit zich ermee af en de ander wilt gewoon zijn eigen muziek luisteren. In veel organisaties zie je inmiddels de koptelefoon terug op de werkvloer. Dat is niet vreemd, want koptelefoons zorgen voor een betere werksituatie vooral in de kantoortuinen. Een koptelefoon opdoen is de nieuwe manier om jezelf af te sluiten, in plaats van een aparte ruimte op te zoeken blijf je zitten tussen je collega’s maar behoudt jij toch je werk rust. 

Praktisch op de werkvloer

Waar jongeren koptelefoons gebruiken en enkel om hun nek hebben hangen om hun eigen imago te verbeteren. Hebben koptelefoons inmiddels bewezen als waardevol hulpmiddel op de werkvloer. Dit heeft niks te maken met het opkrikken van je eigen imago op de werkvloer, nee dit gaat over het praktische gedeelte. Een koptelefoon zorgt voor meer focus, een lager stressniveau en kan bijdragen aan de kwaliteit van je werk.

Een koptelefoon helpt je focussen

Ben jij iemand die snel afgeleid wordt op de werkvloer? Zodra er een gesprek start merk je dat je hoofd luistert met het gesprek. Dit is niet vreemd, dit gebeurt nou eenmaal. Zodra je een gesprek hoort dat je kan verstaan, gaan je oren meeluisteren. Dit zorgt er wel voor dat je werkgeheugen afslaat, je bent afgeleid en ook al wil je het negeren, vraag je veel van je hersenen. Een koptelefoon zorgt voor afsluiting en daarmee ook voor focus. Wel is het belangrijk dat jij tijdens het luisteren van muziek enkel muziek luistert waarin geen tekst voorkomt. Muziek met tekst heeft namelijk dezelfde werking als gesprekken op de werkvloer het zorgt voor afleiding. Conclusie sluit je af voor het gekakel van kantoor met een lekker instrumenteel deuntje.

Koptelefoons werken tegen stress

Naast dat een koptelefoon helpt met het kunnen focussen op je werk. Doet de koptelefoon wonderen voor je stressniveau, niet zozeer de koptelefoon maar eerder de muziek die je afspeelt. Muziek heeft namelijk een positief effect op je brein en voorkomt een hoog stressniveau. 

Koptelefoon zorgt voor kwaliteitswerk

Door je af te sluiten van het geluid op kantoor zorgt een koptelefoon voor meer focus. Dit zorgt ervoor dat je niet meer wordt afgeleid waardoor jij je meer kan richten op je werk. Wat uiteindelijk zorgt voor een positief effect op je werk. 

Maak duidelijke afspraken

Om ervoor te zorgen dat iedereen vrolijk wordt van het gebruik van koptelefoons op de werkvloer is het belangrijk dat je duidelijke afspraken maakt onderling. Maak duidelijk naar je collega’s wanneer je echt niet gestoord wilt worden. Gebruik de koptelefoon niet de hele dag maar hou ook ruimte voor een praatje onderling. Anders kom je niet erg collegiaal over. En als laatste zorg dat je muziek niet te hard staat. Fijn dat jij je wilt afsluiten maar je collega’s hoeven zich niet te storen aan jouw muziek.