In deze tijd van corona is hygiëne belangrijker dan ooit. We wassen onze handen extra vaak. Thuis, op werk of buiten de deur letten we goed op onze hygiëne. We spenderen er gemiddeld 8 uur per dag op kantoor, dus het is belangrijk dat het schoon is. Maar hoe schoon zijn onze werkplekken nou eigenlijk? 

De bacterie broedplekjes

Er zijn in de afgelopen jaren diverse onderzoeken uitgevoerd naar hygiëne op de werkvloer. Niet heel gek, want de gevolgen van een vieze werkplek zijn vanzelfsprekend. Zo blijkt een smerige werkplek een negatieve invloed te hebben op de productiviteit. Naast deze invloed is de vieze werkplek een ergernis bij mensen. Daarnaast is door het onderzoek naar voren gekomen wat de voornaamste broedplaatsen zijn van de bacteriën op kantoor. We nemen ze onderstaand kort met je door.

Toetsenbord

Het verbaast je misschien niks dat het toetsenbord één de brandhaarden is van bacteriën op de werkvloer. We eten erachter, raken het constant aan en maken het ampers schoon. Een gemiddeld mens maakt zijn toetsenbord minder dan 1 keer in de maand schoon. Hierdoor kunnen er ruim 7500 bacteriën op leven. Een gemiddelde bacterie kan meer dan 24 uur overleven op je toetsenbord. 

Telefoon

Of je nu een vaste telefoon gebruikt of enkel je mobiele telefoon. Beide zitten vol met bacteriën. Dit komt door het feit dat dit één van de meest aangeraakte objecten op een dag is. 

Bureau

Wist je dat een bureau 400 keer viezer is dan een gemiddelde wc bril. Ja daar schrokken wij ook van. Dat zijn ongeveer 10 miljoen bacteriën op jouw werkplek. De plek waaraan gemiddeld nederland 40 uur per week aan werkt. 

Zo start je met hygiënisch werken

Nu je dit gelezen hebt, snappen we dat jij aan de slag wilt met het schoonmaken van je werkplek. Maar hoe maak en hou jij je werkplek schoon? Dat lees je hieronder

Was je handen na elk toiletbezoek

Om je werkplek schoon te houden is het van belang dat iedere werknemer de handen wast na het bezoek van het toilet. Dit heeft namelijk een groot effect op de algehele kantoor hygiëne. Voorkom verspreiding van bacteriën door je handen regelmatig te wassen met water en zeep. 

Desinfecterende doekjes

Om je werkplek goed schoon te krijgen en houden, maak je gebruik van desinfecterende middelen zoals een desinfectiedoekje. Zo verwijder je alle bacteriën en voorkom je verdere verspreiding. Tip: doe dit elke maandag zodat je elke week een schoon en fris bureau hebt.. 

Zet een handgel op je bureau

Naast desinfecterende doekjes helpt een handgel ook om verspreiding van bacteriën tegen te gaan. Zet een flesje handgel op je werkplek en maak af en toe je handen ermee schoon.

Eet aan de kantinetafel

Soms wil je even een taak afmaken en daardoor wil je even snel wat eten achter je bureau. Maar dit is geen goed idee, kruimels vallen vaak tussen je toetsenbord en zorgen voor bacillen. Eet aan een aparte tafel die makkelijk te reinigen is en houd je werkplek etensresten vrij. 

Vermijd aanrakingen met je gezicht

Je handen raken een hoop oppervlaktes aan op een dag. Gemiddeld 300 oppervlaktes per half uur. Op deze oppervlaktes zitten bacteriën. Wanneer jij met je handen in je gezicht zit, verspreid je deze bacteriën. Vermijd je gezicht en voorkom dat jij jezelf besmet.  

Ventileer het kantoor

Frisse lucht is belangrijk voor je gezondheid. Echter zijn kantoorgebouwen vaak behoorlijk muf en stoffig. Goede ventilatie is belangrijk om dit tegen te gaan. Zet regelmatig een raam open, zodat er een frisse wind door het kantoor komt.