Met gemiddeld vier koppen koffie, zijn Nederlanders één van de grootverbruikers van koffie. Het grootste gedeelte van de kopjes koffie wordt gedronken op kantoor. Sommige mensen zweren erbij want zonder hun kopje koffie kunnen ze een werkdag niet overleven. Maar in hoeverre heeft koffie een positief effect op de werkvloer. Wij hebben de feiten van koffie op de werkvloer voor jou op een rijtje gezet.

Beste tijdstip voor een kopje koffie?

Veel mensen drinken een kop koffie in de ochtend om wakker te worden. Hierdoor willen ze zichzelf een energie boost geven om actief aan de slag te gaan. Echter ligt het per persoon anders wanneer je het beste koffie kunt drinken. Je drinkt koffie het beste wanneer je energieniveau op het laagst is. Dit komt op verschillende tijdstippen per dag voor. Door koffie te drinken, kom je uit deze natuurlijke dip en drink je in feite je energieniveau omhoog.

Het verschil zit dus in wanneer jij in je natuurlijke dip terecht komt. Wanneer je energieniveau van nature constant hoog is, is het aan te raden om geen koffie te drinken.

Hoeveelheid koffie op een dag

Er zijn veel onderzoek gedaan naar het effect van koffie en de juiste hoeveelheid koffie voor het beste effect. Wetenschappers raden aan om per anderhalf uur één kop koffie te drinken. Voor het beste effect drink je deze kop koffie buiten je hoogste energieniveau, oftewel wanneer je voelt dat je in je natuurlijke dip terecht gaat komen. Wanneer je dit teveel koffie vind op een dag hou dan het volgende uitgangspunt aan: drie koppen koffie per dag voor een persoon van 65 kilo. 

Voordelen koffie

Naast dat koffie goed werkt om een dipje weg te werken heeft koffie nog meer voordelen. Uit onderzoek is gebleken dat koffie een beschermend effect heeft op de lever. Dit effect zou overigens wel pas optreden wanneer de persoon gemiddeld drie koppen koffie per dag drinkt. Daarnaast zou koffie goed zijn om de ontwikkeling van de ziekte van parkinson tegen te gaan. 

Op de werkvloer heeft koffie ook positieve effecten. Samen een kop koffie drinken stimuleert namelijk gesprekken en zou sfeerverhogend werken. Zit je even in een creatieve dip? Drink een kop koffie. Koffie zou het creatieve proces positief beïnvloeden. Daarnaast zorgt een kop koffie voor een onderbreking van je werk, koffie halen zorgt ervoor dat de medewerker even in beweging is en daardoor even afstand neemt van het beeldscherm.

Nadelen koffie

Helaas zijn er naast de vele voordelen ook nadelen aan het drinken van koffie. Koffie kan namelijk zorgen voor hoofdpijn doordat aderen samentrekken. Waar koffie stress kan verlagen kan het ook zorgen voor stress. Dit komt door de cafeïne die in de koffie zit, deze kan verslavend werken waardoor jij als persoon het gevoel kan hebben dat je niet meer zonder kunt.