Een professionele CV kan een grote bijdrage hebben aan het krijgen van een baan. Met een opvallend CV onderscheid jij je van de rest van de sollicitanten. Vaak ontvangen werkgevers tientallen sollicitaties per week, waardoor de kans groot is dat jouw CV onderaan de stapel verdwijnt als je geen goed CV hebt gemaakt. Daarom is het belangrijk dat jouw cv opvalt, overzichtelijk is en iets vertelt over jouw persoonlijkheid. Maar hoe maak je nou eigenlijk een sterk cv?

Het ontwerpen van een cv

Het ontwerp is de basis van een professioneel curriculum vitae. Een potentiële werkgever mag niet teveel tijd aan iedere cv besteden, maar hij moet wel de belangrijkste informatie lezen. Daarom is het belangrijk je cv zo goed mogelijk vorm te geven. Dit doe je door de volgende tips toe te passen.

Overzicht

Het creëren van overzicht is een belangrijk onderdeel van het ontwerp. Maak gebruik van tussenkopjes, zoals ervaring, studie en competenties. Daarnaast is het belangrijk om de functietitels dikgedrukt te maken.

Opvallend

Maak je cv opvallend door een mooie lay-out te gebruiken. Hierdoor heb je kans dat je cv er eerder uitspringt. Maak hem wel op in neutrale kleuren want het blijft natuurlijk wel een zakelijk document.

Kort en bondig

De werkgever wilt de belangrijkste informatie snel en duidelijk lezen. Maak een cv niet langer dan 2 pagina’s. Tenzij je een erg lange carrière hebt en het allemaal relevante informatie bevat.

Belangrijkste eerst

Om de werkgever snel zijn informatie te geven is het aan te raden om het belangrijkste op de 1e pagina van je cv te zetten. Zet hier je werkervaring in chronologische volgorde neer: van recente werkgever en werk zo omlaag. Hierna volgt je studie geschiedenis.

Algemene inhoud op een cv

Het liefst zet je alles wat je doet en hebt gedaan in je leven op je cv. Vraag jezelf echter af of al deze informatie relevant is voor de functie waarop je hebt gesolliciteerd. Noem daar daarom enkel de informatie die belangrijk zijn voor de vacature. De rest komt later wel ter sprake. 

Relevante ervaring

Noem hier jouw relevante ervaring die passen bij de functie. Solliciteer jij bijvoorbeeld voor een bestuursfuncties en heb jij hier nog geen ervaring mee in het werkleven maar bekleedde jij wel de bestuursfunctie in een studievereniging? Noem dit dan. 

Werkervaring

Bij werkervaring laat je zien waar je hebt gewerkt, in wat voor functie dit was en hoelang.

Noem de naam en vestigingsplaats van het bedrijf. De functie die je had zet je dikgedrukt neer en noteer wat je werkzaamheden waren binnen de functie.

Opleidingen

Zet je meest recente genoten opleiding bovenaan en werk naar beneden. Heb je naast je werk cursussen gedaan, zet deze dan onder een apart kopje cursus.

Talen

Spreek je één of meerdere vreemde talen redelijk of goed? Noteer dit onder een apart kopje en geef aan op welk niveau je deze taal beheerst.

Controleer je cv op foutjes

Een cv maken betekent ook dat je ervoor dat de informatie die erop staat klopt. Controleer daarom elk punt of het juist is. Vervolgens controleer je cv op taalfoutjes, foutjes staan slordig en wekken de indruk dat je niet zorgvuldig te werk gaat. Maar gebruik van de spellingscheck om je tekst te controleren. Laat na afloop anderen jouw cv lezen. Laat dit bij voorkeur doen door mensen die jou goed kennen, zodat ze je kunnen aanvullen of verbeteren.