Ergonomisch werken is belangrijk voor de productiviteit als gezondheid van de mens. De juiste werkhouding en de juiste voorzieningen kunnen veel klachten voorkomen zoals lage rugpijn of nekpijn. Lees verder en je komt te weten hoe jij ergonomisch te werk kan gaan.

Wat is ergonomisch werken

Ergonomisch werken houdt zich bezig met ergonomie. Dit is een term die vaak voorkomt in de werkomgeving en met name in de werkomgeving waar medewerkers veel werken achter een beeldscherm. Medewerkers zitten immers uren achter elkaar naar een beeldscherm te kijken. Daarnaast zitten ze uren in dezelfde houding. Waarbij pauzes nemen of even weglopen van het scherm vaak wordt vergeten. Ergonomisch werken zorgt ervoor dat de juiste werkhouding wordt aangenomen. De juiste werkhouding is een belangrijk onderdeel van het functioneren. Of je nu in de zorg, de bouw of horeca werkt. De combinatie van ergonomie en werk is dus heel belangrijk. Maar hoe werk je nou precies ergonomisch?

Voorkom klachten

Bij een onjuiste werkhouding kunnen lichamelijke klachten ontstaan die niet bevorderlijk werken voor de productiviteit van de werknemer. Bij het gebruik van een verkeerd toetsenbord of muis kunnen klachten ontstaan zoals een tinteling, pijn in de onderarm en nekklachten. Om dit te voorkomen is een ideale werkplek belangrijk om je werknemers ergonomisch te laten werken.

De ideale werkplek voor ergonomisch werken

Door de werkplek zo optimaal mogelijk in te richten kijkend naar ergonomisch werken. Is de kans groot dat de productiviteit stijgt en kan het ziekteverzuim afnemen. het is dus zeker de moeite waard om met enkele aanpassingen je werkplek zo ergonomisch in te richten. 

Werkplekonderzoek

Om te controleren of mensen ergonomisch werken kunt u dit in kaart brengen door een werkplekonderzoek te laten uitvoeren. Het doel van dit onderzoek is om je medewerkers op een zo vitaal mogelijke manier te laten werken en helpen hun gezondheid te verhogen. 

De juiste voorzieningen

Om de werkplek zo ergonomisch in te richten zijn er verschillende ergonomische producten op de markt. Het belangrijkste is natuurlijk een ergonomische bureaustoel en ergonomisch bureau. Daarnaast zijn er ook enkele belangrijke accessoires op de markt. Denk bij belangrijke ergonomische accessoires aan laptophouders, toetsenborden en muizen. Vraag een specialist om het juiste advies voor jouw werkplek.

Blijf een goede werkhouding aanhouden

Misschien wel de belangrijkste tip blijf ten alle tijden een goede werkhouding aanhouden. Een ergonomische bureaustoel helpt natuurlijk hierbij maar als een werknemer vervolgens hier onderuit gezakt op gaat zitten of voorovergebogen heeft de bureaustoel geen enkele zin. Met de kans op verhoging van lichamelijk klachten. 

Om ergonomisch te kunnen werken is het belangrijk dat de werkplek optimaal is. En afwisseling van goede werkhoudingen, afwisseling van taken en voldoende rustmomenten zijn belangrijk tijdens het ergonomisch werken.