Groeien met je bedrijf? Bijna iedere ondernemer droomt ervan. Maar hoe doe je dit zo efficiënt mogelijk? Het is niet altijd duidelijk hoe je daarvoor zorgt. Zelfs wanneer je de beste bent in je branche, is het soms lastig om op te schalen met je onderneming. Dit komt doordat niet elk bedrijf schaalbaar is. Door het efficiënt inrichten van processen heb je de mogelijk om zoveel mogelijk te groeien met je onderneming. 

Uit handen geven

Veel ondernemers willen graag zoveel mogelijk zelf doen en zijn bang taken uit handen te geven. Dit is ook gelijk de reden waarom het niet mogelijk is om op te schalen. Durf als ondernemer eens taken uit handen te geven en voer alleen taken uit waar jij het beste in bent. Wanneer je bijvoorbeeld niet erg veel kennis over marketing hebt is het handig om de marketing uit handen te geven. Een online marketing bureau is gespecialiseerd in het uitvoeren van online diensten die de verkoop bevorderen. Hierdoor hou jij als ondernemer meer ruimte over voor andere taken.

De 4 pijlers

Om jouw onderneming te laten groeien zijn er 4 belangrijke pijlers nodig. Deze pijlers zijn allemaal gericht op effectiviteit en efficiëntie.

  • Stel doelen
  • Maak gebruik van systemen
  • Afstand nemen
  • Personeel

Stel doelen

Het is belangrijk om als ondernemer doelen te stellen. Zo weet je uiteindelijk waar je naartoe wilt. Maak daarom lange termijndoelen van 5 en 10 jaar. Met welke delen in je onderneming zou jij graag willen groeien? Geld is hierbij niet een goed doel. Denk eerder aan de hoeveelheid personeel wat je zou willen hebben over 5 jaar. Of denk aan het aantal filialen wat je graag zou willen bezitten over 10 jaar. Wij raden aan om vanuit grote doelen terug naar een jaarplan met kwartaal en maanddoelen gaan. Hiermee maak je de doelen beter meetbaar en hou je het beter in de gaten als je van je doelen afwijkt. Zo werk je structureel naar jouw toekomst toe. 

Maak gebruik van systemen

Geen enkel bedrijf groeit goed wanneer er geen gebruik gemaakt wordt van systemen. Breng eerst in kaart welke systemen en processen er op dit moment worden gebruikt. Analyseer elk proces van je onderneming en leg ze vast in workflows. Wanneer je dit hebt gedaan bekijk dan in hoe ver dit te automatiseren is om tijd te besparen. Hierdoor hou je voor jezelf meer tijd over. Dit kan je gebruiken om je te richten op een strategie wat de onderneming weer verder helpt.

Afstand nemen

Wanneer je als ondernemer net begonnen bent in je onderneming is het belangrijk om overal bij betrokken te zijn. Zo weet je precies hoe alle processen en systemen in elkaar zitten. Wanneer je onderneming gaat groeien is het van belang om steeds meer los te laten. Na een verloop van tijd wordt het onmogelijk om overal betrokken bij te zijn. Richt je meer op de strategie en innovatie van jouw onderneming. Voorkom dat je een medewerker wordt binnen jouw eigen onderneming. 

Personeel

Een belangrijke pijler om goed te groeien met je onderneming is om goed personeel in dienst te nemen. Investeer in mensen die taken beter uitvoeren dan jij. Wanneer je specialisten hebt werken in je bedrijf dan wordt er vaak veel efficiënter gewerkt, wat tijd scheelt en kwaliteit oplevert. 

Durf als ondernemer taken los te laten en probeer zoveel mogelijk processen te automatiseren. Neem goed personeel in dienst en stel lange termijn doelen in. Wij wensen je veel succes met het opschalen van jouw onderneming.