Planten op kantoor zijn altijd een goed idee. Ze zijn niet alleen mooi ter decoratie, maar brengen ook een hoop voordelen met zich mee. Zo zijn planten op kantoor goed voor je gezondheid, gemoedstoestand en kunnen positief bijdragen aan de algehele sfeer op kantoor. In dit blog lees jij de feiten over planten op kantoor.

Betere luchtkwaliteit

Bossen zorgen voor een betere luchtkwaliteit in de wereld. Hetzelfde effect hebben planten in een bijna hermetisch afgesloten kantoor. In kantoorruimtes waar er weinig tot frisse lucht binnenkomt en de vervuilde lucht blijft hangen, zorgen planten voor een frissere lucht. Kantoorruimtes worden vervuild door printers, beeldschermen en het stof dat in de vloerbedekking blijft hangen. Deze combinatie zorgt ervoor dat een mens bijna 8 uur lang in deze vervuilde lucht blijft zitten en mogelijke gevolgen hiervan zijn: hoofdpijn, droge ogen en een droge keel. 

Planten kunnen een deel van deze luchtkwaliteit verbeteren. Planten verlagen namelijk de concentratie van koolstofdioxide in de lucht, hierdoor wordt de binnenlucht als frisser ervaren. Ben je op zoek naar een luchtzuiverende plant? Bekijk dan eens planten die vallen onder de varens en palmen. Dit soort planten dragen bij aan een frisse binnenlucht.

Planten zorgen voor minder droge lucht

In de winter zijn kantoren vaak gevuld met droge en te warme lucht. Dit zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in de ruimte afneemt en te laag is. Dit kan zorgen voor een droge mond, droge ogen een geïrriteerde neus. Dit is op te lossen door planten te plaatsen die veel water nodig hebben. Het water wat de planten krijgen, wordt namelijk via de bladeren uitgestoten in de lucht. Hierdoor kunnen de planten de vochtigheidsgraad verhogen. Daarnaast helpen planten je kantoor te koelen in de warme zomermaanden, dit doen ze door schaduw te creëren en het verdampen van het water zorgt voor een koele lucht.

Minder stress door planten

Merk je dat werknemers stress hebben en wil je dit voorkomen. Planten zorgen voor een betere sfeer op kantoor. Planten fleuren een kantoor op en maken de werkplek tot een minder saaie plek. Dit kan voor een ontspannende sfeer zorgen. Bij het zien van planten daalt het stressniveau van mensen. Gebleken is dat medewerkers die langdurig aan een beeldscherm werken en die zicht hebben op groene planten,minder last van werkstress hebben en ze zijn minder vaak ziek. De reflectie van het groen van de planten zorgt ook nog eens voor dat je ogen minder snel vermoeid raken.

Productiever door planten

Planten zorgen voor minder stress maar wist je dat planten een positieve werking heeft op de creativiteit en concentratie van mensen. Planten zijn niet alleen goed voor decoratie maar zorgen ook nog eens voor harde werkers.

Planten werken geluiddempend

Werken jullie op een grote kantoortuin waar veel geluid aanwezig is? Plaats een plant, planten hebben namelijk een geluiddempend effect. Houd wel rekening met de grootte van de plant. Je kan je voorstellen dat een klein plantje niet veel werk verricht ten opzichte van een grote palm. Ook is de plaatsing van de plant belangrijk. Geluid gaat richting de hoeken van het kantoor en weerkaatsen daar, dus wil je dat een plant geluiddempend werkt. Plaats hem in de hoek van het kantoor.