Mensen met kantoorbanen ontkomen er haast niet aan, langdurig stilzitten. Dat langdurig stilzitten achter een bureau ongezond is wist je misschien al. Maar waarom is het zo ongezond en welke lichamelijke klachten kan langdurig stilzitten veroorzaken? In dit blog lees je de effecten van langdurig stilzitten en welke aanpassingen je kunt doen om gezonder te gaan zitten.

Een kromme houding

Een stijve nek, pijnlijke onderrug en gespannen schouders zijn klachten die veel voorkomen bij mensen die een kromme houding hebben tijdens het werken achter een bureau. Grote kans dat dit komt omdat je voorovergebogen zit richting je beeldscherm tijdens werk. Ook langdurig kijken naar je smartphone of tablet helpt mee bij het veroorzaken van nekklachten.

Door langdurig voorovergebogen te zitten met het bovenlichaam creëer je veel druk op de nekwervels, wat weer kan leiden tot een stijve nek. Wat kan doorzetten tot rugpijn. Een belangrijke werkhouding is dus essentieel tijdens het langdurig werken aan een bureau.

Rechtop zitten

Wil jij klachten zoals een stijve nek, pijnlijke onderrug en schouders voorkomen? Dan is het belangrijk dat jij de juiste werkhouding vindt. Goed rechtop zitten is hierbij belangrijk. Om ervoor te zorgen dat jij goed rechtop zit, is het belangrijk om de volgende punten te checken. Staat je beeldscherm op de juiste hoogte of moet jij je nek buigen om de tekst goed te lezen.

Verder is het belangrijk dat je zorgt dat je schouders ontspannen zijn tijdens het typen, zorg ervoor dat je toetsenbord op de juiste hoogte staat. De houding van je voeten zijn eveneens belangrijk bij een goede werkhouding. Zorg ervoor dat je voeten plat op de grond kunnen staan en dat je knieën zich bevinden in een hoek van 90 graden. 

Herinner jezelf aan je houding

Wil jij je werkhouding verbeteren? Plak dan een herinnering in de vorm van een post-it op je beeldscherm. Dit zorgt ervoor dat iedere keer je hier naar kijkt, je er aan wordt herinnerd om jezelf een goede werkhouding te geven. 

Beweeg

Wil je na een lange kantoor dag het liefst neerploffen op de bank? Niet doen! Geef je lichaam eerst wat beweging, loop een rondje of doe een lesje yoga. Op deze manier voorkom je de negatieve effecten van langdurig zitten. Door te wandelen of het doen van rekoefeningen ontlast jij je bovenlichaam. Ook tijdens werk zijn er tal van oplossingen om je lichaam even rust te geven van de zithouding. Neem af en toe een kleine pauze van je bureau en haal voor jezelf even koffie of loop een klein rondje. Nog een goede manier om te bewegen is het rondje wandelen met collega’s tijdens de lunchpauze. Een rondje wandelen is een goede manier om je nek en rug te ontlasten. 

Zorg voor afwisseling

Heb jij een kantoorbaan waarbij je veel zit, denk dan eens aan het nemen van een verstelbaar bureau. Op deze manier kun jij afwisselen van werkhouding wat een positief effect heeft op je algehele werkhouding.