Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 95% van werkend Nederland het prettig vindt om met een radio aan te werken. Maar een radio op de werkvloer, is dat nou wel zo verstandig? Wat voor een invloed heeft een radio op de productiviteit van de werknemers bijvoorbeeld? Wij zochten het voor je uit.

Invloed van een radio op de productiviteit

Een radio op de werkvloer kan de productiviteit op de werkvloer juist verhogen of verlagen. Dat is puur afhankelijk van het soort werk dat er wordt gedaan. Als een werkdag voornamelijk bestaat uit het uitzoeken van papierwerk, dan kan een radio een negatieve impact hebben op de productiviteit, omdat het lastiger is om jezelf te concentreren. Op een drukke werkvloer waar voornamelijk handarbeid verricht wordt, kan een radio juist de productiviteit verhogen. Bovendien is de invloed van de radio op de productiviteit sterk afhankelijk van het feit of werknemers zelf mogen bepalen naar welke muziek zij willen luisteren.  

Invloed op de communicatie

Door radio op de werkvloer aan te hebben kunnen werknemers last hebben elkaar goed te verstaan. Zeker wanneer het volume vrij hard wordt gezet. Hierdoor kan het moeilijk zijn voor collega’s om de aandacht te krijgen van iemand die bijvoorbeeld via oordopjes naar muziek luistert. Bovendien kan het een overleg verstoren, omdat de werknemers meer gefocust zijn op de muziek dan op het gespreksonderwerp. Ook kunnen werknemers geïrriteerd worden als zij moeten luisteren naar muziek die andere collega’s aan hebben staan. Stel dat een collega bij jou op de vloer constant luistert naar hardcore en jij daar niet zo’n liefhebber van bent, dan kun je best een paar nummers aanhoren, maar op den duur zal je steeds geïrriteerder worden. 

Muziek op de werkvloer; is het veilig?

Als er een gewone radio aanstaat en het volume niet al te hard staat, dan zal dit de veiligheid niet in gevaar brengen. Echter, als werknemers via oordopjes naar muziek luisteren, dan kan het voorkomen dat zij een alarm niet af horen gaan. 

Conclusie

Afhankelijk van het type werkvloer kan een radio een positief of negatief effect hebben op de productiviteit van de werknemers. In magazijnen en in kantines bijvoorbeeld kan een achtergrondmuziekje geen kwaad en heeft het juist een positief effect. Op kantoor kan een radio juist ervoor zorgen dat werknemers zich niet kunnen concentreren en hierdoor de productiviteit juist minder zal zijn. Bovendien zit er nog een verschil in het luisteren naar muziek via een algemene radio of via oordopjes. Naar muziek luisteren via oordopjes kan een hoop ergernissen veroorzaken tussen collega’s die elkaar niet horen. Ben je nog op zoek naar een radio voor op kantoor die ook bij het interieur past? Neem dan eens een kijkje bij de radio’s van het merk Sonoro. Dit merk heeft muzieksystemen ontworpen die een focus hebben op een geweldige geluidsweergave in combinatie met een fijn gebruiksgemak.