Als je ergens solliciteert zie je deze tekst vaak terug. “We zijn op zoek naar een echte teamplayer”. Samenwerken wordt al vanaf de basisschool gestimuleerd en ook het hoger beroepsonderwijs besteedt veel aandacht aan projectmatig samenwerken. Toch zitten er op kantoor nog uitdagingen aan het samenwerken. Andere karakters, andere taken en verantwoordelijkheden, andere werktijden, andere toewijding, etc. Met deze tips breng jij het samenwerken op kantoor naar een hoger niveau.

Leer van de specialist

Iedereen blinkt uit in zijn eigen vakgebied. Heb jij van een bepaald onderdeel in je takenpakket nog niet zoveel kaas gegeten? Probeer dan samen een project op te pakken.

Het is slim om te werken met een computer of laptop zoals de hp spectre x360. Op die manier kijk je eenvoudig met je collega mee als hij de stappen aan je uitlegt. De expert vindt het vaak leuk om zijn kennis en kunde te delen terwijl jij als ‘leek’ er weer veel van opsteekt. 

Benoem de rolverdeling

Niemand wil meerdere kapiteins op één schip. Door de rolverdeling te benoemen is direct duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is. Zoals we al eerder schreven weet de een vaak ook meer van een onderwerp dan de ander. Maak je als leek in zo’n situatie ondergeschikt en probeer te profiteren van de kennis van je collega. Op die manier kom je niet als wijsneus over en wordt het een zeer leerzaam traject. Uiteindelijk komt dit de samenwerking ten goede want dat is tenslotte wat je wilt. Kom je er qua rolverdeling toch niet uit? Laat dan je leidinggevende bepalen en ga vervolgens professioneel met zijn of haar beslissing om.

Wees open naar elkaar

Het is zo voor de hand liggend maar toch een grote uitdaging. Wees open naar elkaar zodat je dingen tijdig uitspreekt en geen ruis op de lijn krijgt. Niets is zo vervelend als dingen via-via horen of dat je aanvoelt dat je collega iets anders vindt dan dat hij zegt. Door van te voren af te spreken transparant te zijn dien je hier ook naar te handelen. Sommige dingen komen wellicht wat direct over, dus je moet wel leren met kritiek om te gaan. Maar onderaan de streep zul je merken dat je hier echt het meeste aan hebt en veel van leert. 

De meeste bedrijven zoeken echte teamplayers, maar dat betekent niet dat je niet meer zelfstandig hoeft te werken. Je zal in de praktijk toch veelal je eigen taken hebben, dus stel je niet volledig afhankelijk van je collega. Veel succes!